Stadskantoor Hasselt plant meiboom

Met een traditionele meiboomsteek vierde het bestuur van Stad en OCMW Hasselt op 27 februari het einde van de ruwbouwwerken van het nieuwe stadhuis.

33.600 ton beton, 1.500 ton wapeningsstaal en 280 ton constructiestaal later zijn de ruwbouwwerken van het nieuwe Hasseltse stadhuis afgerond. Een moment dat extra in de verf werd gezet met een traditionele meiboomsteek.

35 stortfases

“De ruwbouwwerken van het nieuwe stadhuis gingen in januari 2016 van start. Op dertien maanden tijd werden de 11 vloerniveaus en het dak ‘gegoten’”, aldus Marc Swyngedouw van het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Hasselt. “Hiervoor waren in totaal 35 stortfases nodig. Intussen zijn we volop bezig met het wind- en waterdicht maken van het gebouw. Eind januari werden de eerste raampartijen, van in totaal 7.500 vierkante meter glasramen, geplaatst. Tegen begin juni moeten we daarmee klaar zijn. Stilaan beginnen we ook met het installeren van de technische voorzieningen zoals elektriciteit, ventilatie en verwarming en het afdichten van het dak. Vanaf april kan dan de binnenafwerking starten.”

“Daarbij werken we van onder naar boven”, aldus Vananroye. “In de kelderverdiepingen komen parkeerplaatsen, douche- en kleedruimtes, fietsenstallingen en de technische ruimtes. Het gelijkvloers wordt ingericht met een onthaalbalie, wachtzones, loketten, spreekkamers voor meer privacygevoelige dienstverlening en een politiepunt.

Naast sanitair voor het publiek, voorzien we ook ruimtes waar je een kind kan verschonen, rustig de borst kan geven of kan kolven. Een modern klantbegeleidingssysteem moet onze bezoeker overal wegwijs maken.

Op de eerste verdieping komen de publiek toegankelijke vergaderruimtes en burelen en op de tweede etage de kantoren van het stadsbestuur. Die tweede verdieping is verbonden met de bovenverdieping van de oude Rijkswachtkazerne, waar de nieuwe raadszaal en collegekamer worden voorzien. De derde verdieping van het nieuwbouwgedeelte huisvest de eetzaal voor het personeel. De overige verdiepingen bestaan uit flexibele burelen die niet voor publiek toegankelijk zullen zijn.”

Tijdelijk dak

“Intussen schakelden we ook een versnelling hoger bij de verbouwing van de oude rijkswachtkazerne”, vervolgt Swyngedouw. “Die werd de voorbije maanden ‘verbouwrijp’ gemaakt. Zo is het interieur gestript en plaatsten we een stelling rondom de buitengevel. In drie fases gaan we telkens een gedeelte van het dak ophogen en vernieuwen. Met behulp van een tijdelijk dak dekken we het gedeelte dat we aan het vernieuwen zijn telkens af. Eens er een deel klaar is, gaan we ook daar van start met de binnenafwerking. Zowel de verbouwing van de rijkswachtkazerne als de bouwwerken van de nieuwbouw zitten perfect op schema.”

Doorsteken naar Inno en Koning Albertstraat

“Begin volgend jaar kan de buitenafwerking van start gaan”, vult schepen van Economie en Ruimtelijke Ordening Tom Vandeput aan. “Belangrijke onderdelen daarvan vormen twee nieuwe doorsteken: één naar de Inno en één naar de Koning Albertstraat via Galerie Albert. Om deze te kunnen realiseren, werd de zone tussen het nieuwe stadhuis en deze doorsteken intussen vrijgemaakt. Hier zal de stad deels op openbaar en deels op privéterrein een nieuw pleintje aanleggen. Het ontwerp hiervoor is klaar, net als dat voor de verbinding met Inno. Aan de plannen voor de verbinding met de galerij wordt momenteel de laatste hand gelegd. Beide doorsteken gaan een belangrijke rol spelen voor de beleving op de site en moeten voor een kruisbestuiving zorgen tussen het stadhuis, de galerij en onze centrale winkel-as Koning Albertstraat-Hoogstraat-Demerstraat. We willen ervoor zorgen dat wie een bezoek brengt aan of werkt in het nieuwe stadhuis ook gemakkelijk de weg vindt naar onze handelaars en horeca.”

Stadskantoor Hasselt plant meiboom
Stadskantoor Hasselt plant meiboom
Stadskantoor Hasselt plant meiboom
Stadskantoor Hasselt plant meiboom
Stadskantoor Hasselt plant meiboom