Eerstesteenlegging voor Qaly@Beersel

Levenskwaliteit staat centraal in concept van woonzorgcentrum en serviceflats

BRUSSEL –
Met Qaly@Beersel opent eind 2015 een uniek zorgconcept de deuren aan de rand van het Rodenbos in Alsemberg. Het project - dat plaats biedt aan 81 rusthuisbedden en 42 serviceflats – zet de levenskwaliteit van de senioren centraal. Qaly@Beersel krijgt daarom naast een opmerkelijke architectuur ook een ruime waaier aan - zelfs uitzonderlijke – diensten mee. Vlaams ministers Jo Vandeurzen en Ben Weyts legden dinsdag 16 september samen met het Democo bouwteam de eerste steen.

Vandaag staan in Vlaanderen en Brussel een tiental woonzorgcentra in de steigers. Toch weet Qaly@Beersel zich met het streven naar een hoge levenskwaliteit te onderscheiden van al deze projecten. Dat was de drijfveer voor initiatiefneemster Lieve Verplancke toen ze haar plan voor Qaly@Beersel opvatte. “Qaly verwijst naar Quality Adjusted Life Years. Dit is een norm uit de geneeskunde om kwaliteit te meten. Dat is ook waar dit woonzorgproject voor staat. Belangrijker nog dan de bakstenen is de invulling van het geheel. We willen onze bewoners een hoge levenskwaliteit bieden, zowel op fysisch als psychisch vlak,” vertelt Lieve Verplancke. 

Exclusief dienstenaanbod
De initiatiefneemster vond in Alsemberg op de hoek van de Alsembergsesteenweg en de Beukenbosstraat een 1ha groot terrein voor de bouw van het zorgproject. Het Brusselse architectenbureau 51N4E ontwierp er een in het oog springend complex in een slangvorm. Het herbergt 81 rusthuiskamers en 42 serviceflats. Opmerkelijk daarbij is dat de volledige 1.000m² van de gelijkvloerse verdieping gereserveerd zijn voor allerhande faciliteiten. Daartussen zitten de gebruikelijke diensten die in ieder woonzorgcentrum te vinden zijn. Denk daarbij aan een kapsalon, een brasserie en fysiotherapie. Maar Qaly@Beersel legt de lat veel hoger en biedt verder een heuse wellness met hamman en sauna, fitness, een theaterzaal en vergaderzalen. De brasserie krijgt een ruim zomerterras dat uitkijkt op de groene omgeving. De buurtbewoners zijn er altijd welkom. Ook in de zorgverlening gaat het team van Lieve Verplancke een stapje verder. De bewoners van de serviceflats en het rusthuis kunnen gebruik maken van de gangbare diensten zoals warme maaltijden, wasserij of poetsdienst, maar ook van een boodschappendienst, voedingsadvies en een vervoersdienst.

Technische uitdaging
Democo startte in mei met de bouwwerken voor het unieke woonzorgcentrum. “Het slangvormige gebouw met zijn gebogen wanden maakt het gebouw tot een boeiende uitdaging,” weet Patrick ibens, vestigingsdirecteur van Democo Brussel. “Om de verschillende cirkelvormige segmenten te bouwen, moeten we gebruik maken van ronde bekistingselementen en ronde gevelstenen wanden opmetselen. Dat is niet alledaags. Gezien die ronde vormen is het gebruik van geprefabriceerde gebouwdelen niet mogelijk. We storten de volledige betonstructuur van het vier niveaus tellende gebouw dus ter plaatse.”

De vloerplaten van de verdiepingen rusten rechtstreeks op de dragende kolommen van de onderliggende verdieping (paddenstoelvloer). Door het ontbreken van draagbalken onder de vloerplaten enerzijds en dragende muren anderzijds heeft het gebouw een hoge mate van flexibiliteit. Het kan op eender welk moment worden aangepast aan nieuwe noden van het woonzorgcentrum of zelfs een nieuwe invulling krijgen.

Democo bracht zijn kennis als algemeen aannemer in bij het op punt stellen van de uitvoeringsplannen. “Verder denken we in bouwteam mee naar de beste oplossingen voor de afwerking en de technieken. Democo kent en beheerst deze bouwformule door en door. Die ervaring proberen we hier te valoriseren om zo meerwaarde te brengen in dit bijzondere project,” besluit Patrick ibens.

Leuke kanttekening: De 42 serviceflats waren bij de eerstesteenlegging al allemaal verkocht. Misschien is het een graadmeter voor het succes van het project.

Eerstesteenlegging voor Qaly@Beersel
Eerstesteenlegging voor Qaly@Beersel
Eerstesteenlegging voor Qaly@Beersel