Efficiënt en energiezuinig nieuw Hasselts stadhuis

Democo is fier te kunnen melden dat hij deel uitmaakt van het consortium HASSALINK dat gekozen is om - in bouwteam - het nieuwe stadhuis van Hasselt te ontwerpen en realiseren.

In 2018 verhuizen de Hasseltse stads- en OCMW- diensten naar een nieuw gemeenschappelijk stadhuis. Het ontwerp voorziet een verbouwing van de oude Rijkswachtkazerne aan de Guffenslaan in combinatie met een zéér energiezuinige nieuwbouw. De Hasselaren en het personeel van het toekomstige stadhuis mogen zich verwachten aan een sterk geoptimaliseerde dienstverlening. Het nieuwe stadhuis moet het symbool worden van een moderne stadsorganisatie op maat van zowel de Hasselaar als het personeel.

Oud en nieuw

Het nieuwe stadhuis verrijst op de site van de oude Rijkswachtkazerne aan de Guffenslaan. Op de site zelf worden oud en nieuw optimaal met elkaar verbonden. Zo ondergaat de historische Rijkswachtkazerne een grondige renovatie die haar uitstraling van weleer zal herstellen. Binnenin komen op het gelijkvloers verschillende handelsruimtes die worden verhuurd. Op de eerste verdieping vind je voornamelijk vergaderlokalen die ook toegankelijk zijn voor Hasseltse verenigingen en onder het dak een nieuwe raad- en collegezaal.

Achter de Rijkswachtkazerne komt een nieuwbouw met een ondergrondse parkeergarage voor zo'n 200 wagens. De publieksruimtes met baliediensten krijgen een plekje in de onderbouw. In de bovenbouw vind je de burelen terug. Een volledig transparant tussenverdiep, dat beide delen scheidt en aansluit op een daktuin, vormt de eetzaal voor het personeel. Een verdere indeling van de  nieuwbouw ligt nog op de ontwerptafel. Tussen de nieuwbouw en de oude Rijkswachtkazerne zorgt een nieuw stadsplein voor de verbinding tussen beide gehelen en de connectie met de binnenstad.

Efficiëntie en duurzaamheid

Door de verouderde technieken kost de energiehuishouding van de huidige gebouwen de Stad en het OCMW handenvol geld. Met het nieuwe stadhuis zullen deze kosten aanzienlijk verminderen. Dit is onder meer te danken aan de strenge eisen op vlak van energieverbruik die gesteld werden, met o.a. een maximum E-peil (= maat voor energieprestatie van een gebouw) van 50 en een K-peil (isolatiewaarde van een gebouw) van maximum 30.

Met een E-peil van 29 en een K-peil van 19 doet het ontwerp het opmerkelijk beter. De energiekost van de huidige stadsdiensten bedragen 450.000 euro. Met het nieuwe stadshuis worden deze kosten geraamd op 170.000 euro ! Dit is onder meer te danken aan het gebruik van geothermische warmtepompen, zonnepanelen en besparing op waterverbruik door optimaal hergebruik van regenwater.

De realisatiekost voor het gehele project, met een grootte van 17.000 m² waarvan 14.800 m² nieuwbouw, bedraagt maximaal 46,7 miljoen euro en omvat alle studie- en ontwerpkosten, de bouwkosten evenals inrichting, technieken en het meubilair.

Timing

Voor de realisatie van het gehele project werd het Consortium Hassalink aangesteld. Dit Consortium bestaat uit architecten Jaspers-Eyers Architects, SAQ Architects, MASS Architects & Michel Janssen, studieteam Eurostation en Talboom, aannemers DEMOCO en Kumpen en tenslotte Milieu- en Bouwconsult voor de veiligheidscoördinatie.

Momenteel zijn zij bezig met de uitwerking van de bouwaanvraag. De indiening ervan is voorzien in november van dit jaar. Als alles vlot verloopt kunnen de bouwwerken nog voor de zomer van 2015 starten en opent het nieuwe stadshuis medio 2018 de deuren.

Efficiënt en energiezuinig nieuw Hasselts stadhuis
Efficiënt en energiezuinig nieuw Hasselts stadhuis