Democo bouwt nieuwe topsportschool in Wilrijk

Centraal in het Fort 6 in Wilrijk - waar ook het huidige Leonardo Lyceum Topsport zich bevindt - wordt de nieuwe Topsportschool van Antwerpen gerealiseerd. Het gebouw, dat een schoolgedeelte en een uitgebreide sportinfrastructuur omvat, zal plaats bieden aan ca. 150 leerlingen.

Het gebouw bestaat uit een betonnen sokkel met daarop een glazen bovenbouw. Alle functies die sportgerelateerd zijn bevinden zich in de betonnen onderbouw. De sportzalen op het gelijkvloers vormen de ruimtelijke kern van de school en worden uitgevoerd in massief beton. Tussen de 2 sportzalen in bevindt zich de spelersgang met naastliggende kleed- en doucheruimten.

Op de tussenverdieping bevindt zich de fitness ruimte met kiné, rug aan rug met de cafetaria. Deze ruimtes geven uitzicht over het paradeplein en het glacis en tevens ook een binnenzicht in de grote sportzaal. Op dit niveau zit aan de noordzijde de open inkom van de school.

Alle schoolfuncties bevinden zich in de bovenste verdieping, een schijf van ongeveer 50x50 die bovenop de sokkel is geplaatst. Dit is een strakke, glazen bovenbouw die uitgevoerd wordt in verschillende combinaties van reflecterend glas, die zowel reflecteren als gedeeltelijk doorzichtig zijn.

Voor het ontwerp en uitwerking koos opdrachtgever AG Vespa voor Compagnie O Architecten uit Gent. Het gebouw wordt uitgevoerd als een passiefbouw. Na enkele jaren zal de sokkel bedekt zijn met mos, tevens een low-tech vorm van eco-engineering.

Democo is begin februari 2014 gestart met de bouwwerken voor de topsporters. De werken zullen duren tot de zomer van 2015. 

 

Democo bouwt nieuwe topsportschool in Wilrijk
Democo bouwt nieuwe topsportschool in Wilrijk
Democo bouwt nieuwe topsportschool in Wilrijk