NEW - Nieuwe culturele ontmoetingsruimte

Gemeente Diepenbeek en Democo en DMI Vastgoed werken samen voor realisatie nieuwe culturele ontmoetingsruimte op de Servaassite te Diepenbeek

Het Autonoom Gemeentebedrijf van Diepenbeek heeft met Democo en DMI Vastgoed een publiek privaat samenwerkingsakkoord afgesloten voor de transformatie van de Servaassite in Diepenbeek.

Over enkele jaren zullen de terreinen van de voormalige Sint-Servaasschool en het cultureel centrum in het hart van Diepenbeek omgevormd zijn tot een culturele ontmoetingsruimte, aangevuld met woon- en handelsruimte. Ook het perceel aan het kruispunt van het Marktplein met de Paanhuisstraat krijgt nieuwe bebouwing met daarin handelsruimte op de benedenverdieping en bovenliggend woongelegenheden. Alles samen goed voor een 40-tal woongelegenheden en in totaal 600 m² handelsruimtes.

In een eerste fase verdwijnen de bestaande bouwvolumes - behalve de theaterzaal - en maken deze plaats voor een nieuw theatercafé, foyer en vergaderzalen. Deze nieuwe ruimtes krijgen via een immense glazen gevel uitzicht op een nieuw aan te leggen binnenplein met podium. De werken voor deze eerste fase starten medio 2011.

In een tweede fase wordt de nieuwbouw gerealiseerd van onder meer een danszaal, muziekzaal en polyvalente ruimte.
Het nieuwe evenementenplein bij het cultuurcentrum zal aansluiten bij een publiek binnenplein dat vorm zal krijgen op de speelplaats van de voormalige Sint-Servaasschool.

Zowel op bouwkundig als op technisch vlak wordt een hoge mate van duurzaamheid nagestreefd. Zo krijgen de nieuwe gebouwen een doorgedreven isolatiekleed (K35) en worden ze op energievriendelijke wijze gekoeld (via adiabatische koeling). Ook de woningen zullen een toonbeeld van duurzaamheid zijn. Zowel aan de noord- als zuidzijde van het publieke binnenplein verrijzen in een laatste fase een 40-tal woongelegenheden. Ze worden van groendaken voorzien die de thermische prestaties van het dak verbeteren en het regenwater een tijdlang bufferen. Onder het binnenplein en de woningen wordt een parkeergarage aangelegd voor de bewoners en bezoekers van het cultureel centrum.

NEW - Nieuwe culturele ontmoetingsruimte
NEW - Nieuwe culturele ontmoetingsruimte
NEW - Nieuwe culturele ontmoetingsruimte