Van BREEAM tot nulenergie gebouwen

Duurzaam bouwen en duurzaamheid zijn geen loze marketingbegrippen binnen Democo. Onze bouwteamprojecten benaderen we vanuit een geïntegreerde duurzaamheid. Dat is veel meer dan een doordachte materiaalkeuze of energiezuinige technieken. Democo hecht belang aan alle pijlers in de duurzaamheidsgedachte: de omgeving, water, toegankelijkheid, … We enten ons voor onze duurzaamheidsaanpak op de principes van BREEAM. Onze interne duurzaamheidsmanager houdt de vinger aan de pols van de nieuwe duurzame ontwikkelingen en integreert die waar mogelijk in onze projecten.

Onze geïntegreerde duurzaamheidsaanpak begint en eindigt niet bij de ontwerpfase of het gebouw. Ook in onze werforganisatie trekken we een duurzame kaart. We monitoren ons energieverbruik en afvalbeheer op de werven, werken met goed geïsoleerde en energiezuinige werfketen, staan open voor interactie met de stakeholders (bijvoorbeeld omwonenden) en zorgen voor een vlot toegankelijke en veilige werf.

In de praktijk vertaalt zich dat in duurzame gebouwen. In Brussel bouwden we al passief voor de norm dit oplegde en onze bouwteamprojecten vallen al eens in de prijzen omwille van hun duurzame karakter. Recente voorbeelden daarvan zijn Frontispies dat als Bâtiment Exemplaire (2016) is bekroond of AXA Treurenberg dat op de MIPIM vastgoedbeurs in Cannes (FR) de award (2016) voor meest innovatieve ecologische gebouw kreeg uitgereikt.

Benieuwd naar onze kijk op geïntegreerde duurzaamheid? Contacteer commercieel directeur Marc Vanhees (marc.vanhees / democo, be).