Nieuwe topsportschool voor Antwerpen

Na ruim 10 jaar van voorbereiden, plannen en bouwen konden de leerlingen van de Antwerpse topsportschool op 1 september hun intrek nemen in een gloednieuw schoolgebouw.

Op de site van Fort VI Wilrijk bouwden we een 5.600m² groot passief schoolgebouw. Compagnie O. Architecten ontwierp het als een betonnen sokkel waarop een vlakke schijf rust. In de betonnen sokkel zijn de sporthal, judo- en taekwondozaal, fitness en refter ondergebracht. Het zijn vrij gesloten, afgeschermde ruimtes uit beton. De sokkel is 8,5m hoog en werd ter plaatse gestort, een technisch huzarenstukje. De sporthal biedt plaats aan 2,5 basketvelden, in de ruimte voor judo en taekwondo is ruimte voor drie volwaardige tatami’s.

Brede school

In de bovenste schijf bevinden zich de leslokalen achter een volledig beglaasde gevel met centraal in de schijf een patio. De schijf bestaat uit een lichte staalstructuur met een lengte van 50m. Het passiefgebouw recupereert warmte uit het douchewater en haalt verder energie uit zonnepanelen. Driedubbele beglazing beperkt de warmteverliezen en regenwaterrecuperatie beperkt het drinkwaterverbruik.

Overdag krijgen 190 leerlingen les in de disciplines zwemmen, judo, taekwondo, basket, tennis, badminton, sneeuwsport en voetbal. Na de schooluren kunnen sportclubs, federaties en de Universiteit Antwerpen in de topsportschool terecht.

Nieuwe topsportschool voor Antwerpen
Nieuwe topsportschool voor Antwerpen
Nieuwe topsportschool voor Antwerpen
Nieuwe topsportschool voor Antwerpen
Nieuwe topsportschool voor Antwerpen